گروه تخصصی راتین، ارائه دهنده خدمات روانشناختی

آیا مقایسه خود با دیگران در اینستاگرام ممکن است تهدیدی باشد برای سلامت روانی ما؟

مقایسه خود با دیگران در اینستاگرام ممکن است تهدیدی باشد برای سلامت روانی افرادی که مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی هستند.

تحقیقات نشان می‌دهد که ‌هایی که در فضای مجازی اتفاق می‌افتد می‌توانند منجر به افزایش اضطراب و کاهش ارزشمندی خود شود اگر خودتان را با یک اینفلوئنسر در رسانه‌های اجتماعی مقایسه کنید چه اتفاقی می‌افتد؟

افرادی که اضطراب اجتماعی دارند  خود را در رتبه پایین‌تری از نظر اجتماعی در مقایسه با دیگران می‌دانند.

تحقیقات جدید روانشناسی UBC، نشان می‌دهد که این تصورات تحقیرآمیز می‌تواند هنگام مشاهده پروفایل‌های اینفلوئنسرها در اینستاگرام ایجاد و تقویت شود و منجر به کاهش عزت نفس در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی شود.

در یک مطالعه جدید تحت عنوان اثرگذاری بر هیجان اضطراب اجتماعی و مقایسه کردن در اینستاگرام نشان داد که زمانی که افراد خودشان را با دیگران یسه می‌کنند خلق و خوی آنها و عزت نفسشان پایین می‌آید.

این تحقیقات توسط کارلی پارسونز دانشجوی فارغ التحصیل دپارتمان روانشناسی UBC انجام شده است.

پارسونز در یک پرسش و پاسخ درباره این تحقیق از افراد سوال می‌کند که چرا خودشان را با دیگران مقایسه می‌کنند؟
پیامدهای این مقایسه اجتماعی بر بهزیستی روانی آنها چگونه است؟

نتایج این تحقیق نشان داد که در نمونه‌ای از افراد جوان یعنی افرادی که از نظر اجتماعی مضطرب‌تر بودند پس از بررسی پروفایل اینفلوئنسرها در اینستاگرام، خلق و عزت نفس آنها کاهش پیدا کرد.

سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا افرادی که دارای اضطراب اجتماعی هستند خود را در اینستاگرام از نظر اجتماعی پایین‌تر از دیگران می‌دانند؟

نظریه‌های شناختی تکاملی که در مورد اضطراب اجتماعی وجود دارد و تحقیقات مبتنی بر آن نظریه‌ها نشان می‌دهد که افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی دنیای اجتماعی خود را از نظر رتبه اجتماعی نسبتا پایین می‌بینند. به طور کلی تحقیقات نشان داده است که این افراد بیشتر احتمال دارد که خود را با دیگران مقایسه کنند.

با این تحقیق ما نشان دادیم که این تمایل به مقایسه شدن در دنیای واقعی به دنیای آنلاین هم تامین می‌یابد یا حداقل هنگام بررسی پروفایل اینفلوئنسرها در اینستاگرام برای آنها اتفاق می‌افتد.

از آنجایی که ابعاد بسیاری وجود دارد که ممکن است خودمان را با دیگران مقایسه کنیم یکی از ابعاد آن برای تحقیقات آینده این است که عوامل کلیدی زیربنای این مقایسه‌های آنلاین را بررسی کنیم.
مثلاً عواملی مثل تعداد فالوورهای آنها، جذابیت فیزیکی آنها و میزان شاد بودن اینفلوئنسرها.

این تحقیق در مورد نقش رسانه‌های اجتماعی بر سلامت روان ما چه می‌گوید؟

چندین مطالعه قبلی نشان داده که رفتارهای منفعلانه در سایت‌های شبکه‌های اجتماعی مثلاً بررسی پروفایل دیگران می‌تواند به سلامت روان و عاطفی ما آسیب بزند.

علاوه بر این، نتایج این تحقیقات نشان داد افرادی که اختلال اضطراب اجتماعی ندارند، پس از مقایسه خود با دیگران عزت نفسشان پایین نمی آید.

چه چیزی باعث می‌شود که در فضای مجازی خودمان را با دیگران مقایسه کنیم؟

نظریه‌های زیادی وجود دارد برای اینکه نشان می‌دهد که چرا ما از نظر اجتماعی خودمان را با دیگران مقایسه می‌کنیم.

انگیزه‌ها ماهیت و تاثیر مقایسه‌های اجتماعی به عوامل زیادی از جمله بافت فرهنگی و ویژگی‌های فردی ما بستگی دارد. که البته اضطراب اجتماعی هم در آن تاثیرگذار است اما این مقایسه فقط محدود به اضطراب اجتماعی نمی‌شود.

و این نکته را به خاطر داشته باشیم که با وجود پیامدهای خوب و یا منفی فضای مجازی، فرصت‌های مقایسه اجتماعی در فضای اجتماعی بسیار زیاد است.

چگونه می‌توانیم تاثیر منفی این مقایسه‌ها را در فضای مجازی کمتر کنیم؟

افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی می توانند از طریق تعاملات حضوری روابطشان را در دنیای واقعی با دیگران افزایش دهند.

زیرا برخی از تحقیقات نشان داده که افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی ممکن است در فضای مجازی بیشتر درگیر رفتارهای منفعلانه باشند تا رفتارهای تعاملی.  متاسفانه این رفتارهای منفعلانه می‌تواند پیامدهای عاطفی منفی در پی داشته باشد.

بر اساس نتایج این تحقیق هر چقدر که افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی در فضای مجازی زمان بیشتری را صرف کنند. ممکن است منجر به اجتناب اجتماعی در آنها شود و در نتیجه اضطراب اجتماعی آنها بیشتر از قبل شود.

مترجم: عاطفه نکویی

 

منبع مقاله 

باورهای اشتباه درباره افسردگی

شاید عقاید خاصی درباره افسردگی داشته باشید که نه تنها صحیح نیست بلکه حتی گاهی این عقاید بدتر از خود افسردگی هستند. بنابراین آگاهی از این تصورات غلط و یافتن روش‌های منطقی‌تر بسیار حائز اهمیت است. دیدگاه واقع‌گرایانه‌تر نسبت به پدیده‌های زندگی حائز اهمیت است. چنین تصوراتی در مورد افسردگی را باورهای اشتباه می‌نامیم.

بیشتر بخوانید...

آیا فضای مجازی به سلامت روان ما آسیب میزند؟

استفاده از فضای مجازی به عزت نفس افراد آسیب نمی‌رساند مگر زمانی که فرد شروع به مقایسه خود با دیگران در پلتفرم‌هایی مثل فیسبوک و اینستاگرام می‌کند آن موقع است که استفاده از رسانه‌های اجتماعی و فضای مجازی می‌تواند برای سلامت روان فرد مضر باشد.

بیشتر بخوانید...

موارد مهمی که حتماً قبل از ازدواج باید با پارتنرتان در مورد آنها صحبت کنید

ازدواج امر بسیار مهمی در زندگی ماست. بنابراین مهم است که قبل از ازدواج درباره مسائلی با پارتنرمان صحبت کنیم. از مسائل جزئی و کوچک گرفته تا مسائل مهم و اساسی.

شاید لازم نباشد که بگوییم ازدواج یک قرارداد مهم در زندگی ماست اما به هر حال ما این موضوع را به شما یادآوری می‌کنیم که ازدواج یک قرارداد بسیار مهم و اساسی در زندگی ماست.

بیشتر بخوانید...

مقایسه خود ایده آل و خود واقعی چه کمکی به ما می کند؟

خود واقعی همان چیزی است که ما واقعاً هستیم. نحوه تفکر ما احساس ما نگاه ما و رفتار ما.

خود واقعه ما را دیگران می‌توانند ببینند اما از آنجایی که هیچ راهی برای درک درستی از نگاه دیگران به ما وجود ندارد خود واقعی تصور ما از خود است. اما خود ایده آل آن چیزی است که دلمان می‌خواهد باشیم.

بیشتر بخوانید...

چه چیزهایی باید درباره افسردگی بدانیم؟

افسردگی یک تجربه عاطفی رایج بسیار ناراحت کننده و دردناک است.

عموماً از هر ۵ نفر، یک نفر در مرحله‌ای از زندگی خود دچار این اختلال می‌شود. بعضی از افراد در طول زندگی خود فقط یک بار و آن هم بسیار گذرا دچار افسردگی می‌شوند، اما در گروه دیگری از افراد این زمان طولانی‌تر بوده و حتی ممکن است چندین بار عود کند و نیاز به درمان داشته باشد.
بسیاری از مردم افسردگی خود را از دیگران پنهان می‌کنند. بنابراین گاهی میزان شیوع این بیماری مشخص نیست.

بیشتر بخوانید...
همین حالا وقت خود را رزرو کنید
Send via WhatsApp